Peleti din rumegus

Cum sa indentificati peleti rasinoase de calitate?

 

Despre confort in cazul cladirilor se poate discuta pe mai multe planuri

Este esential ca nivelul de confort in privinta incalzirii si prepararii de apa calda menajera sa fie realizat cu costuri cat mai mici. O centrala ce functioneaza cu peleti este in prezent o solutie viabila pe termen lung si simultan economica. Valoarea acestui combustibil din rasinoase o veti aprecia atunci cand dupa o luna de iarna costurile vor ramane cel putin decente si confortul il veti aprecia drept foarte bun.

Daca centrala este deja montata si are avizele de functionare, nu intarziati sa faceti o aprovizionare cu peleti rasinoase. Aceasta varianta de peleti este tot mai des solicitata in depozitele specializate pentru ca ofera o cantitate constanta de energie termica in raport cu volumul de rasioanse consumat in unitatea de timp. Este evident ca vorbim despre un combustibil ecologic, acesti peleti fiind produsi din rumegus de rasinoase (brad, molid, pin ).

Tinand cont ca piata de peleti de vanzare este in plina dezvoltare este util sa aveti cateva indicii in legatura cu achizitionarea celor mai buni peleti rasinoase. Va prezentam in continuare cateva recomandari. Verificati existenta acestora in datele pe care producatorii le prezinta pentru sortimentul de peleti de vanzare:

 

 • Tipul de peleti – In functie de tipul de material lemnos prelucrat veti gasi disponibili peleti din brad, peleti din molid, peleti din pin. Diferenta la ardere din punct de vedere caloric nu variaza semnificativ intre toate aceste tipuri de peleti.
 • Forma si depozitare – Depozitarea cantitatii de peleti necesari pentru un sezon trebuie sa va preocupe. Forma acestora este cilindrica, asemanatoare cu a unui creion cu diametrul de 6 la 8 mm si cu o lungime de pana la circa 45 mm. Greutatea este redusa, iar volumul pe care il ocupa este de aproximataiv 1,5 metri cubi pentru 1000 kg de peleti rasinoase.
 • Standard de calitate – Calitatea pentru peleti reprezinta o norma reglementata de standardul european EN 14961-2. Acest standard clasifica produsul peleti de vanzare in trei categorii de calitate dupa cum urmeaza:
  • Calitate clasa A1 – Este varianta de peleti rasinoase cea mai recomandata pentru utilizare rezidentiala. Puterea calorica este foarte buna si in plus rezidurile reprezentate de cenusa sunt foarte mici.
  • Calitate clasa A2 – Acest tip de peleti sunt cu precadere destinati pentru folosire in scopuri industriale (cuptoare) ce necesita arderi intense. In mod direct cantitatea de cenusa va fi semnificativ mai mare.

 

 • Calitate clasa B – In caz de nevoie imediata, dar si pentru utilizari de scurta durata se pot utiliza si acesti peleti. Cantitatea de cenusa este mai mare comparativ cu primele doua clase de calitate, iar puterea calorica ceva mai redusa.

Existenta standardizarii pentru peleti rasinoase va ajuta sa indentificati corect un produs de calitate. In practica, atunci cand aveti ocazia sa faceti o verificare vizuala a continutului sacilor cu peleti trebuie neaparat sa indentificati urmatoarele criterii de calitate:

 • La baza sacului sau peste peleti sa nu existe pulbere de rumegus.
 • Peletii sa fie intregi. Procentul de peleti fragmentati sa fie cat mai mic.
 • Sa observati o lungime uniforma a acestora.
 • Culoarea sa fie uniforma si consistenta pentru intreaga cantitate.
 • Sa nu se simta vreun miros strain sau sa existe resturi printre peleti.
 • Sa nu fie lipiti intre ei, sa nu se simta umiditate excesiva.

Avand acum la indemana acest set de informatii sunteti deja mult mai aproape de a comanda un sortiment de foarte buna calitate din gama de peleti de vanzare. Informati-va atent asupra acestui produs, cereti cat mai multe amanunte vanzatorului despre peleti si veti avea certitudinea ca nivelul de confort locativ sau lucrativ va fi excelent investind o suma rezonabila.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *