Peleti din rumegus

Cum este transformat rumegușul în peleti de rasinoase cu putere calorica ridicata

peleti rasinoase

Aceasta este povestea pieselor mici, dar puternice, care au valoare calorică mare, sunt făcute din produse secundare și ne încălzesc iarna. Este o poveste despre peletii de rasinoase, unul dintre cele mai apreciate produse pentru încălzirea locuințelor. 

Pentru a transforma materia primă într-un produs cu valoare adăugată sunt necesare o serie de procese tehnologice bine stabilite și o rețetă specială.

Care este rețeta pentru fabricarea peletilor de rasinoase

Ingredientele principale sunt rumegușul și așchii. Rumegul rezultă din tăierea lemnului și așchiile sunt colectați după ce cheresteaua este prelucrată. Cele două materiale parcurg căi diferite. Rumegul, ca și făina, trebuie cernut printr-o sită, pentru a îndepărta așchiile mari. Apoi, este transportat cu ajutorul benzilor specifice la uscător, unde umiditatea acestuia este redusă de la o valoare inițială de 50 – 60% până la 10%.

Cele două ingrediente sunt amestecate pe linia de producție și amestecul este plasat în silozuri tampon. Mai departe aceste ingrediente sunt zdrobite până ajung la granulația dorită. 

După acest proces, amestecul obținut este din nou verificat pentru umiditate și, dacă este prea scăzut, se adaugă apă. Compoziția finală obținută se odihnește într-un siloz tampon, unde se omogenizează cu un mixer. Ultimul pas înainte de a fi gata: amestecul este presat, împins printr-o formă. 

Temperatura ridicată, specifică acestui proces, reduce umiditatea și activează lignina, o rășină conținută de lemn, care are rolul de a lega și de a da textura peletilor de rasinoase. După aceea sunt tăiați bucăți cu lungimea maximă de câțiva centimetri. 

Acum, peletii de rasinoase sunt gata!peleti rasinoase

Motive pentru a lua în considerare peletii de rasinoase pentru încălzirea locuinței

Peletii de rasinoase au devenit un combustibil popular în ultimii ani pe piața din România. Privind avantajele este înțeles de ce se întâmplă acest fenomen.

Peletii de rasinoase au o amprentă neutră de carbon

Amprenta de carbon a peletilor de rasinoase care arde poate fi complet neutră sau apropiată de aceasta. Combustibilul pe bază de peleti de rasinoase aduce o alternativă cu emisii scăzute de carbon pentru peisajul încălzirii locuințelor și înlocuiește cererea de combustibili fosili cu o intensitate mai mare a carbonului, cum ar fi gazul.

Peletii de rasinoase au o putere calorică mai mare

Peletii de rasinoase sunt de fapt cei mai căutați în această categorie de combustibil, datorită unui procent mai mare de conținut de rășină din lemn de esență moale, se produce mai multă căldură pe kilogram. Deci, sunt mult mai eficienți față de alte tipuri de peleti din rumegus disponibili pe piață. Puterea calorică a unui kg de peleti din rumegus este de peste 4,8 kWh/kg.

Dacă sunteți în căutarea unui alt combustibil pentru a vă încălzi locuința, poate este timpul să luați în considerare peletii de rasinoase. Aceștia au o eficiență ridicată și vor asigura o căldură puternică și constantă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *